Något som är av allra största säkerhet är det faktum att en avklarad uppkörning och nytt körkort inte per automatik gör någon till en proffsförare. Tyvärr är antalet som får för sig motsatsen alltför stort, något som både riskerar deras egen men också andras säkerhet i trafiken. I denna artikel tänkte vi ta oss tid att belysa just detta och förhoppningsvis bidra till att få åtminstone någon ny bilförare att tänka om.

Att nyss ha tagit körkortet kan i mångt och mycket likställas med när en bebis precis har rest sig upp och börjat gå. Allt innan har egentligen rört sig om tafflande försök att ta sig upp på benen (övningskörningsprocessen) och när man väl gjort så och dessutom hittat den nivå av balans som krävs för att få det att hända, har ens resa just tagit sina första stapplande steg (ursäkta ordvitsen). En del bebisar går varsammare fram än andra men åker trots detta på en och annan duns på ändan.  De av det mer vildsinta slaget brukar få lära sig den hårda vägen och inser tillslut att det kanske inte är det bästa tillvägagångssättet att gå från noll till hundra på två röda.

Går vi tillbaka till bilkörningen igen är skillnaden påföljderna och att de rent generellt sett blir katastrofalt mycket större de gånger något går fel. Helst för de som är alldeles för styva i korken och pressar sin bil till det yttersta (självfallet inom lagens gränser), utan att egentligen veta vad man håller på med. Helt plötsligt kan t.ex. underlaget förändras på ett oförutsett sätt och i.o.m. detta kan en kritisk situation uppstå där sättet denna hanteras på kan vara en fråga om liv och död. Här drar de mer förståndiga förarna som ännu inte skaffat sig någon direkt erfarenhet en stor fördel. Ligger man till exempel några kilometer under hastighetsbegränsningen de gånger då de kyler på ute eller då sikten är försämrad, finns betydligt större chans att man lyckas ta sig igenom en oväntat situation med livet i behåll.

Ta därför din avklarade B-körkortsutbildning för vad den är. En inledande utbildning som på bästa sätt är tänkt att förbereda dig på den verklighet som finns där ute, och tänk dig för både en och två gånger innan du riskerar ditt eget och andras liv genom att gå ifrån ett ansvarsfullt körande till farlig lek.