Hur tar man sig som förare från gokart till Formel 1?

gocartFormel 1 är motorsportens svar på Mont Everest, man kan inte nå högre. Det är stora pengar och berömmelse i en glansfull värld. Både brasilianaren Ayrton Senna och tyske Michael Schumacher omnämns som världens absolut bästa Formel 1-förare genom tiderna. Men även de började sina racingkarriärer smått. I sin ungdom tävlade de med sina gokarts på 6,5 hästkrafter och totalt 200cc.

För att ett stall ska få vara med och tävla i FIA, Formula One World Championship, krävs en hög deposition på 50 miljoner dollar. Men det finns alternativ för att komma till de eftertraktade Formel 1-stallen och få tävla som Formel 1-förare.

För att täcka spannet mellan gokart och de betydligt mer avancerade och kostsamma Formelklasserna från Formel 3 upp till Formel 1, introducerades en juniorracingklass kallad Formel Ford eller Formel Ford Zetec 1967. Den 2 juli samma år kördes den första Formel Ford tävlingen på Brands Hatch sydost om London.

formulaoneÖver Formel Ford kommer racingklassen Formel 3. Formel 3-bilarna kännetecknas av mycket högre topphastigheter och en relativt låg kostnad vilket gör klassen till en attraktiv ingångsnivå till de högre Formelklasserna. De olika mästerskap som hålls i Europa, Australien och Sydamerika är ofta viktiga som en språngbräda för framtida förare som handplockas till Formel 1-stallen.

De första Formel 3-bilarna tillverkades med enkla lättviktschassin och utrustades med 500cc motorcykelmotorer. Formel 3-klassen var en utveckling av den nya racingsporten som sakta hade börjat växa fram i Storbritannien efter andra världskrigets slut med hemmabyggda tävlingsbilar som var relativt billiga att bygga.