Vem är världens bästa Formel 1-förare genom tiderna? Den frågan har nog många motorfantaster ställt sig. Svaret varierar nog minst lika ofta mellan olika personer, även om det lutar åt en eller ett par förare som har tagit täten oftare än andra.

Formel ett bilDen internationella motorsportportalen, autosport.com, har gjort en fantastisk kartläggning av 217 idag levande Formel 1-förare. Undersökningen gick ut på att var och en av dessa förare fick ranka de tio bästa Formel 1-förarna genom tiderna. Det resulterade i en lista med de 40 bästa förarna. Att braständaren Ayrton Senna hamnade på guldpallen är kanske inte helt otippat. På plats nummer 19 hittar vi vår svenska stolthet inom motorsporten, Ronnie Peterson (aktiv år 1970-1978).

Några av de mer kända namnen som var med och raknade topplistan var tysken Michael Schumacher, sjufaldig världsmästare, argentinaren Juan Manuel Fangio, femfaldig världsmästare under 1950-talet, 98-årige tysken Paul Pietsch, som endast körde tre Grand Prix mellan åren 1950 – 1952, samt den nuvarande världsmästaren britten Jenson Button.

Alla de 217 tillfrågade förarna är helt överens om att är brasilianaren Ayrton Senna är den absolut bästa Formel 1-föraren genom tiderna. Av de 162 lopp han deltog i lyckades han ta en plats på podiet hela 80 gånger. Av dessa 80 gånger stod han som vinnare 41 gånger. VM-titeln kammade han hem 3 gånger. Hans liv fick ett tragiskt slut då han omkom i en krasch i Italien år 1994.

Många Formel 1-fans kanske anser att Michael Schumacher är den främsta Formel 1-föraren genom tiderna. Och det är han också på sätt och vis, rent statistiskt. Men när de 217 förarna tillfrågades fick han nöja sig med en andraplats på den åtråvärda pallen.

För oss svenskar är det mycket glädjande att se vår genom tiderna största motorsportslegend Ronnie Peterson från Örebro, placera sig på översta halvan av den historiska topp 40-listan, på 19:e plats. Han debuterade på Formel 1-banan 1970, men omkom vid en krasch på Monza-banan i Milano, Italien i september år 1978. Totalt hann han köra 123 Formel 1-lopp där det blev 10 vinster samt totalt 16 övriga pallplaceringar.