Formel 1, som även förkortas F1, kommer ifrån engelskans Formula one. Formel 1 är en racingtävling på asfalterade banor. Bilarna är ensitsiga Formelbilar som konstruerats helt efter FIA:s bestämmelser. Samtliga Formel 1-tävlingar ingår i Formel 1-världsmästerskapen, vars officiella namn är FIA, Formula One World Championship.

Formel 1

Sporten har sitt ursprung i Grand Prix-racingen från 1900-talets första hälft, som återupptogs efter andra världskrigets slut i och med Grand Prix år 1946. Det första loppet som räknades som ett VM-lopp kördes 1950 i Storbritannien.

Även om Formel 1 har sitt ursprung i Europa har det utvecklats till en internationell motorsport med tävlingar i Asien, Nordamerika och Sydamerika. Tävlingar har även arrangerats i Afrika. Sedan 1950 arrangeras årligen världsmästerskapet i Formel 1. En säsong bestod tidigare av 16 deltävlingar, kallat Grand Prix. Men år 2004 utökades säsongen till 18 lopp, och sedan till 19 lopp år 2005, då det lanserades ett helt nytt Grand Prix i Turkiet, som körs utanför Istanbul.

Från och med säsongen 2008 körs även tävlingar i Valencia och Singapore och från säsongen 2009 även i Abu Dhabi. Samtidigt utgår då Frankrikes Grand Prix.
Tanken är att endast arrangera en Grand Prix-tävling per land. För att kunna anordna fler tävlingar i länder med stort publikintresse hade till exempel Luxemburgs Grand Prix ett extra lopp i Tyskland och San Marinos Grand Prix ett i Italien.

De senaste åren har världsmästerskapen dominerats av det tyska stjärnskottet Sebastian Vettel. Fyra raka titlar har den endast 27-årige tysken redan hunnit med och det finns just nu ingen anledning att tro att han inte ska ha god chans på en femte raka. Ska man exempelvis tro den svenska spelsajten Betsafe så är han stor favorit med ett odds på drygt två gånger pengarna på att han vinner även kommande säsong. Oddset på den man anser vara den närmaste konkurrenten, Lewis Hamilton, ligger på över fyra gånger pengarna.

Idag är det lätt att följa Formel 1-tävlingar världen över. Har man inte möjlighet att närvara själv kan man bland annat se tävlingarna live via TV eller följa dem via olika hemsidor. Tack vare teknikens utveckling så finns många möjligheter att följa tävlingarna vars du än befinner dig.