Conny Sjostrom / Shutterstock.com

Conny Sjostrom / Shutterstock.com

I början av 1980-talet invandrade denna sport från Finland och vitsen var att introducera en billigare bilsport som gemene man kunde ha som hobby. Det är enbart äldre bilar som körs med men det finns krav på att karossen måste ha en säkerhetsbur och de måste vara täckta. På grund av att det är äldre bilar och att de körs ganska hårt på banan så finns det ett etablerat uttryck om vad bilen går till – folkracedöden!

Vad gäller för föraren?

Från det åt man fyller 15 får man delta i juniortävlingar och när man passerar gränsen för 18 tävlar man i seniorklass, antingen för herr- eller damklassen. I undantagsfall finns det en veteranklass att anmäla sig till. Föraren måste ha en säker overall, så kallad flamsäker, en skyddsluva under hjälmen, skor med lädersula och handskar. Alla som vill tävla måste gå en förarutbildning och få förarbevis för att vara berättigade att tävla inom folkrace.

Till salu

Efter varje tävling är dessa bilar till salu för en summa av 6 500 kronor vilket innebär att man kanske inte vill lägga några större summor på bilen eftersom den riskeras att bli såld. Men samtidigt så måste man ta hand om sin bil om man vill vinna tävlingarna. Utrustningen måste vara ok, framförallt däcken. Det går dock att köpa bra däck till rimliga priser. Eftersom tävlingarna körs på grusunderlag kräver det en del av däcken.

Om det finns ett bud på bilen så måste den säljas, där har man inget val. Vad som får tas ur bilen är personliga delar som förarsätet, ratten och bilbältena men då krävs det att en extraratt finns tillgänglig att montera in.

Det är en otroligt rolig och fartfylld sport men för en billig peng så det är inte konstigt att så många sysslar med denna hobby. Varje tävling är oftast en folkfest med nära och kära som alla deltar i aktiviteter runtomkring. Två ställen som har dessa sammankomster är Vimmerby och Motala, och de är verkligen folkfester dit intresserade reser till från hela landet.