Formel Ford har en lång racingtradition. År 1967 gick startskottet för denna sport och den har utvecklats till en av världens genom tiderna största racingklasser. Formel Ford är en enhetsklass där visionen är att det ska vara lika för alla med rimliga omkostnader. Formel Ford-klassen har varit en spångbräda för många av de mest kända Formel 1 stjärnorna som Arton Senna, Mika Häkkinen, Michael Schumacker, Emerson Fittipaldi och Jody Scheckter. Klassen är fortfarande populär i ett flertal länder, som fortsätter fostra morgondagens Formel 1 stjärnor.

Det planeras fem intensiva tävlingshelger för den svenska Formel Ford-cupen år 2014, varav en av dessa tävlingar förväntas vara ett NEZ mästerskap. Övriga tävlingar körs tillsammans med antingen den fiska eller danska Formel Ford-serien.

Vissa förare anser faktiskt att fem tävlingshelger är för lite för att tävla i Formel Ford och kör därför även den Europiska Formel Ford serien. Den serien körs fem helger under juli och augusti bland annat i Sverige, England, Nederländerna och Danmark. I både den Europeiska Formel Ford-cupen och den Nordiska tävlas det både i klasserna för Formel Ford Zetec och Formel Ford Duratec.

Formel Ford Zetec är den mest lämpliga nybörjarklassen för att börja tävla i de lägre klasserna inom Formelracing då de begagnade bilarna är billigare att köpa in. Formel Ford Zetec är en utmärkt klass att börja i så att man får möjlighet att lära sig köra Formelbil.

Storbritannien är Formel Fords ursprungsland och står även värd för racingklassens två största tävlingar. Efter att ha kört GT eller Formel 3 under säsongen väljer många förare, samt andra motorentusiaster, att tävla på Formula Ford Festival på Brands Hatch utanför London i oktober. Tre veckor senare går Walter Hayes Trophy av stapeln. Bland vinnarna av Formula Ford Festival hör Jenson Button och Mark Webber till de mer kända namnen.